Zdrowe menu na grilla – zachowaj równowagę kaloryczną

Zdrowe menu na grilla – zachowaj równowagę kaloryczną

Lato jest tutaj i grillowanie jest popularną opcją. Najwięcej problemów ze zdrowymi, zbilansowanymi dietami mają ci, którzy je spożywają. Choć od czasu do czasu możemy oddać się odrobinie grillowania, ważne jest, aby pamiętać o kilku zasadach, które pomogą nam zadbać o nasze zdrowie.

Czerwone mięso powinno być ograniczone. Pamiętajmy o jedzeniu drobiu

Do mięs czerwonych zaliczamy wieprzowinę, wołowinę i baraninę, a także dziczyznę, sarninę i koninę. Ma ono wysoką zawartość tłuszczu, przez co jest bardziej kaloryczne. Podnosi cholesterol, o czym powinny pamiętać osoby z problemami miażdżycowymi. Najlepiej wybierać mięsa białe, np. drób. Na grilla świetnie nadaje się kurczak lub indyk. Są one bogate w białko i niskokaloryczne. Mięso czerwone jest bogatsze w żelazo, dlatego warto od czasu do czasu sięgnąć po czerwone mięso.

Grillowany pstrąg to świetny pomysł

Grillowane ryby to świetny wybór. Stanowią one nie tylko zdrowe źródło białka, ale mają też dużo cennego kwasu tłuszczowego omega-3. Grillowana ryba jest świetnym wyborem w diecie niskokalorycznej ze względu na swoje walory odżywcze. Jeśli chodzi o konkretne gatunki ryb, warto grillować pstrąga, łososia (mimo że jest to ryba tłusta), halibuta i makrelę. Najlepiej jest jeść świeże ryby, kiedy tylko jest to możliwe.

Po więcej porad żywieniowych i planów diet wejdź na http://sekretysmuklejsylwetki.pl/

Warzywa, więcej warzyw

Na koniec postanowiliśmy zostawić warzywa. Grillowane warzywa są pyszne i zdrowe. Podczas gdy mogą być podawane jako dodatek do mięs, odpowiednio przyrządzone, mogą być również używane jako główny posiłek. Możesz wybrać rośliny strączkowe, takie jak fasola, groch lub bób, jeśli szukasz wysokiego poziomu białka. Nie jesteś pewien, jak je grillować? Użyj folii aluminiowej lub gotowych tacek aluminiowych.

Zdrowe grillowanie jest możliwe

Jeszcze jedna rzecz, o której warto pamiętać: nie tylko to, co jesz, może mieć wpływ na Twoje zdrowie. Również sposób przyrządzania potraw. Podczas grillowania używaj tacek aluminiowych. Zmniejszą one ilość tłuszczu, który kapie na rozgrzany węgiel. To właśnie wtedy powstają szkodliwe substancje rakotwórcze, które osadzają się na jedzeniu.

Previous Przychodził do sklepu i kradł. Usłyszał zarzut kradzieży
Next 27. Koncert Kolęd "Pod samo niebo"

Może to Ci się spodoba

Racjonalne zakupy bez tajemnic – jedzenie

Nawet najbardziej zagorzały przeciwnik sklepów przynajmniej raz na jakiś czas robi zakupy spożywcze. W tej materii, jak i w każdej innej dziedzinie życia, każdy ma swoją taktykę i sposób. Jednakże,

Jak poprawić wygląd owalu twarzy za pomocą zabiegów kosmetycznych

Z wiekiem twarz traci swój pierwotny kształt. Staje się zmęczona, a tkanki wokół niej opadają. Jest to spowodowane przemieszczaniem się tłuszczu w dół, wiotczeniem skóry i utratą elastyczności. Dotyczy to

Projektanci mody widzą potencjał w krakowskim rynku

W prestiżowej lokalizacji Krakowa powstał multibrandowy showroom, który jest pierwszą tak dużą inwestycją projektantów na tamtejszym rynku. Solna 1 ma być miejscem, gdzie dostępne będą kolekcje znanych projektantów i marek, jak

Jak pozbyć się cellulitu?

Cellulit to zmiana skórną, którą potocznie nazywa się pomarańczową skórką. Powoduje on nie tylko nieestetyczny wygląd, ale może też przyczynić się do powstawania cukrzycy. Problem ten dotyka niemal 80 %

Angelika Fajcht: Dobry styl to dar

Modelka rzadko korzysta z pomocy stylisty. Woli się ubierać sama, a najchętniej wkłada kreacje nie tylko efektowne, lecz także wygodne. Zdaniem Angeliki Fajcht dobry stylista jest w stanie pomóc każdemu. Aby dobrze się

Leczenie alkoholizmu – na czym polega

Alkoholizm jest często postrzegany jako nałóg, z którym możesz sobie poradzić samodzielnie. W rzeczywistości jest to poważne uzależnienie, które wymaga leczenia. W ludzkim organizmie endogenny alkohol jest produktem przemiany materii,

0 Comments

Brak komentarzy!

You can be first to comment this post!

Zostaw odpowiedź